April 19, 2007

Oi Va Voi


Oi Va Voi ile tanışmam geçen sene ki Chillout Festivali'nde oldu. İsimlerini bile duymamışken birden bire sahnede dünya güzeli bir kemancı muhteşem bir müzik dinamik bir grup çok güzel bir sahne performansı ile şahane bir konser veriyordu. Chillout festival kemer golf country (real orange country) nin çimenlerinde kendimizi dans ederken bulduk ve hemen sonrasında rehberleri oldugumuz için arkadas grubumuzla kendimizi nevizadede içerken bulduk. İçtikçe muhabbet ettik açıldıl ve çok huyum olmaması ile birlikte derin konulara girdik. Hayata bakış açıları çok pozitif olan bu grubun bu pozitiflikleri şüphesiz müziklerinede yansımış.
Gecenin en güzel kısmı ise dünya güzeli kemancının ben masadan kalkarken" Hey Levent, inanılmaz bir enerji saçıyosun sakın bu enerjini kaybetme çünkü çok güzel" demesi idi...peki ben bu anı nasıl rezil ettim...O sarhoşlukla "Sende muhteşem güzel gülüyosun" dedim....
Şimdi 2 konserle tekrar istanbulda Babylonda olacaklar...Gecen sefer kaçıranlar ya da bilmeyenler bu iki konseri kaçırmasınlar
Refugee dikkatle dinlensin benden size öneri:)
Peki grubu tanımayanlara biraz bilgi verelim

"Londralı altı genç müzisyenin kimlik arayışlarının dahiyane sonucu olarak ortaya çıkan Oi Va Voi Digital Folklore ve Laughter Through Tears albümleri ile çingenelerin dünyasına bambaşka bir kapıdan giriyor. Grubun son albümü Nisan ayında dünyanın en önemli plak şirketlerinden V2 etiketiyle yayınlanacak.

Daha hiçbir albümleri yayınlanmadan, BBC Radio 3 World Music Boundry Crossing ve Listener kategorilerinde ödül alan grup, Nik Ammar (gitar), Josh Breslaw (davul ve perkusyon), Leo Bryant (bas), Steve Levi (klarnet ve vokal), Lemez Lovas (trompet, vokal, piyano ve keyboard) ve Sophie Solomon'dan (keman, viyola, piyano, akordiyon ve melodika) kurulu. Oi Va Voi, Yiddish konuşma dilinde “Aman Tanrım” anlamına geliyor.

Ebeveynleri Yahudi göçmeni olan Oi Va Voi, kökenlerine bağlı kalarak bildiklerini, hissettiklerini, modern dünyanın diliyle, yaşadıkları anın argosuyla, şimdiki zamanı yakalayıp, geçmiş zamana yüz çevirmeden müziklerine taşıyorlar. Grup hala bazı Yahudi düğünlerinde bile performans sergiliyor. Grup, ‘Laughter Through Tears' öncesi demo Cd'leri ‘Digital Folklore' ve verdikleri konserlerle hatırı sayılır bir hayran kitlesine ulaştı. Müzikleri soul, ska, trip hop, drum'n bass ve Balkan ritimlerinin hoş bir kombinasyonundan oluşuyor. Elbette, KT Tunstall, Earl Zinger, Majer Bogdansky ve Özbek pop vokal Sevara Nazarkhan gibi isimlerin albümlerine katkıda bulunduğunuda belirtmek gerek.

Laughter Through Tears'ın açılış parçası ‘Refugee', kısa sürede tüm Avrupa'da büyük bir hit haline geldi. Bir Ermeni halk ezgisi üzerine kurulu olan şarkı daha sonradan kendi albümüyle yıldızlaşan İskoçyalı vokal KT Tustallin'in duru ve duygusal vokalini içeriyor. Yine KT Tustall'in kulaklara fısıldadığı ‘Yesterday Mistakes' ve Akdeniz çeşnili ‘Ladino Song' dışında ‘Hora' ve Balkan ritimleriyle insanın kanını kaynatan ‘Gypsy' gibi şarkılar grubu adeta efsaneleştirdi. Oi Va Voi geleneksel Batı Avrupa çingene ve Klezmer müziğini, modern dans ritimleriyle hoş bir potada eriten başarılı bir topluluk.

Grubun yeni albümü bünyesinde Underworld, The Rakes, Stereophonics, Paul Weller, Nithin Sawhney, Mercury Rev, Gang Of Four, Bloc Party ve Bebel Gilberto gibi isimleri bünyesinde barındıran V2 Records tarafından yayınlanacak. Topluluk bu albümün tanıtım turnesine Nisan ayında başlamayı planlıyor.

Leo Bryant - bas
Josh Breslaw - davul
Lemez Lovaz - nefesliler / keyboard
Stephen Levi - nefesliler / vokal
Nik Ammar - gitar / vokal
Alice McLaughlin - vokal
Haylie Ecker - keman

1 comment:

Anonymous said...

sen nerdesin ya?
yaşıyo musun?
msn'den kayboldun...

Search This Blog